Orgel en webradio’s

Hoofdstuk 1

Terwijl de belangrijkste Franse nationale zenders geleidelijk afstand lijken te nemen van de orgelwereld, zijn in de laatste jaren gespecialiseerde radiostations ontstaan ​​die al hun programma's aan dit instrument wijden. Tot wie richten zij zich? in de eerste plaats tot organisten en orgelliefhebbers. Slagen zij erin een breder publiek samen te brengen?  Dit is ongetwijfeld een riskante gok maar eentje die het waard is gewaagd te worden. Het gaat erom dat de wereld van het orgel niet onder een stolp wordt weggemoffeld zoals men soms de indruk krijgt.

100 % Orgel

Jacky Proust-Renaudon, die we in het volgende nummer voor een gedetailleerd overzicht betreffende die vraag zullen vinden benadrukt het als volgt: “We zullen verrast zijn de afwezigheid van orgelwebradio's te (moeten) constateren in landen met een ontwikkelde orgelcultuur en met een groot aantal opmerkelijke historische instrumenten, zoals Frankrijk, Duitsland, Holland, Denemarken, etc.”


Als enige Europese radio voelde Organroxx zich verplicht deze studie aan te vatten. En het is natuurlijk in het gezelschap van zijn oprichter, de zeer dynamische Nico Declerck, dat we u uitnodigen verder door te dringen in deze ultra gespecialiseerde en enthousiaste wereld.

ON: U staat aan het hoofd van een radio die volledig gewijd is aan het orgel: Organroxx. Vertel ons eens iets over dit avontuur. En allereerst, vanwaar deze beetje vreemde naam?


N.D.: Het komt van de Engelse uitdrukking: "something rocks”, iets dat heel goed of indrukwekkend is. Dus ”organ rocks” en dan ... "organroxx"! Voor mij was het belangrijk om een ​​positief beeld van het orgel te geven en ook om een ​​gemakkelijk uit te spreken woord te vinden voor mensen uit verschillende landen.


Hoe is deze radio ontstaan?

Uit een frustratie. Het begon allemaal in december 2015. In Nederland was er een programma rond het orgel en religieuze muziek. Ik kende dat programma omdat ik er werd uitgenodigd om te praten over mijn leven als organist en meer specifiek over mijn rol als concertorganisator in Turnhout en Hoogstraten in België. In december 2015 werd de het programma gewijzigd waardoor er nog maar weinig ruimte overbleef voor het orgel. Ik stelde toen aan het hoofd van het Vlaamse klassieke radiokanaal voor om een ​​programma rond dit instrument op te zetten. Dat werd geweigerd met als argument dat het kanaal niet langer uitzond voor een bepaald publiek ...

Mijn beslissing was (snel) genomen: ik besloot mijn eigen radio te creëren. Maar hoe? Ik ontdekte toen Radionomy, een bedrijf dat uitzendmogelijkheden bood door de wettelijke kosten te betalen. Zo kon ik dus zonder een cent uit te geven mijn eigen station openen: Orgelradio.eu. Ik begon in januari 2016 en kreeg meteen de aandacht van de media: lokale en nationale tv-uitzendingen, krantenartikelen, radio-interviews ... Het was geweldig!


Toch stopte U de samenwerking met Radionomy ...


Inderdaad! Het toonde snel zijn grenzen en we voelden ons ingetoomd: als compensatie voor hun diensten zonden ze twee keer per uur twee minuten reclame uit; het uitzenden van live concerten was niet toegestaan, etc. Als ik door wilde gaan moest ik absoluut onafhankelijk worden.

Dus dacht ik nog eens na : waarom geen digitaal platform creëren, uniek in de wereld? Niet alleen een radio, maar een structuur die alle facetten zou bieden die nodig zijn om het orgel, organisten en orgelbouwers te promoten. Het nieuwe platform zou een radio, een nieuw label, een online winkel en een administratie omvatten om het geheel te beheren. Op deze manier konden we de muziek opnemen, uitzenden en verkopen. We konden concerten vinden of organiseren dankzij de interne managementmogelijkheden. Ik denk dat ik de enige ter wereld ben die zo'n variëteit aanbiedt.

Daarbij geholpen door een vermogend orgelliefhebber hebben we begin 2017 de BV Organroxx  gecreëerd. Vanaf dat moment ontwikkelde alles zich snel. Sinds de eerste uitzending in juli 2017 tot februari 2019 bereikte Organroxx Radio al meer dan 300.000 luisteraars in 183 landen. Elke dag telt Organoroxx Radio tussen de 5.000 en 7.000 log-ins. Dat is geweldig, maar we willen meer! In Frankrijk hebben we slechts 16.000 luisteraars, dat is slechts 5,5% van het totale aantal. We zouden er graag nog veel meer willen. Er zijn zoveel fantastische orgels in Frankrijk en zoveel geweldige organisten!

Hoe kies je de onderwerpen en hoe werkt een dag op Organroxx?


Over het algemeen heeft elke dag zijn eigen thema. s’Maandags: Belgische organisten; dinsdags: muziek geschreven na 1800; s’woensdags: Nederlandse organisten; donderdags: uitsluitend Bach; ’s vrijdags: organisten van over de hele wereld; zaterdags: de keuze van de luisteraars; ’s zondags: religieus geïnspireerde orgelmuziek.

Wat de zaterdag betreft: vandaag hebben we meer dan 4.500 albums in onze online shop. Je kunt ze op een heel eenvoudige manier zoeken. Met de trefwoorden “Cavaillé Liszt Lyon" kom je bijvoorbeeld bij de opnamen van Louis Robilliard uit. Op dat moment zie je de cover, de nummers en kun je het begin van elk nummer beluisteren gedurende de wettelijke duur van 45 seconden. Als je dit album aan onze afspeellijst voor de zaterdag wilt toevoegen, moet je je eigen account op het Organroxx-platform aanmaken, wat heel eenvoudig is!

Bovendien zijn er natuurlijk speciale thema's zoals "In memoriam". Onlangs hebben we hulde gebracht aan Peter Hurford en Jean Guillou; enige tijd geleden aan Michel Chaumont en Suzanne Chaisemartin. Andere benaderingen kunnen uitzonderlijke orgels zijn, zoals de Cavaillé-Coll van Saint-Antoine-des-Quinze-Vingts of het Müller-orgel van Haarlem.

Een ander belangrijk punt is dat we begonnen zijn samen te werken met grote Europese festivals door hen aan te bieden hun concerten uit te zenden. We werken al samen met het Haarlem Festival (NL) en met Toulouse les Orgues en zijn bezig met het voltooien van een samenwerking met Orgelpark Amsterdam (NL), het Schnitger Festival (NL) en de Internationale Orgelacademie van Göteborg (SWE).


En hoe zit het met de andere activiteiten?


De online winkel biedt ook organisten en andere labels de mogelijkheid om hun opnames te verkopen. Momenteel hebben we meer dan 10 partners en 500 producten (cd's, downloads, dvd's en boeken). En dit alles zou nog moeten toenemen.

Als label hebben we zelf al zeven opnames gemaakt en dit jaar zouden er ongeveer tien nieuwe moeten bijkomen. We combineren de hoogste opnamekwaliteit met fantastische orgels en geïnspireerde musici. Opnames maken voor Organroxx is een teamwork. Elk deel van de productie is erg belangrijk.

Hoe zou U de wereld van het orgel vandaag beschrijven?

We leven in een spannende tijd! Met veel jonge organisten boordevol talent en orgelbouwers die fantastische instrumenten scheppen. Om nog maar te zwijgen over festivals die proberen een nieuw publiek te vinden door het orgel te vermengen met andere artistieke evenementen zoals stomme film, dans, circus, elektronica, poëzie ... Het beeld van het orgel is niet langer alleen aan de kerk gebonden ...


Wat zijn uw wensen voor de toekomst?


We werken aan het maken van 's werelds grootste database met orgelopnamen. Ik hoop dat het Organroxx-platform een ​​instelling wordt die het orgel, de organisten en de orgelbouwers zal blijven promoten, zelfs als ik er niet meer ben ...

Kennen we het profiel van de luisteraars?


Helaas, nee, toch niet op een systematische manier. Maar ik heb enkele persoonlijke contacten met sommigen van hen: studenten, leraren, orgelliefhebbers en waarschijnlijk vele anderen, professionele en niet-professionele muzikanten ... Onder hen zijn er toch heel wat die continu naar Organroxx luisteren terwijl ze werken, anderen luisteren ernaar op hun smartphone wanneer ze zich door de stad verplaatsen. Organroxx is overal!Orgues Nouvelles nr 45, zomer 2019


Odoo - Voorbeeld 2 voor drie kolommen