J.S.Bach en Thuringe

Booklet

Jean-Michel Douiller

Na het voltooien van zijn pianostudies tot een gevorderd niveau, begon Jean-Michel Douiller klavecimbel en orgel te studeren bij Jean-Luc Salique. Zijn orgelstudies werden bekroond in Frankrijk met de gouden medaille, unaniem toegekend en met de felicitaties van de jury. Hierna studeerde hij bij Daniel Chorzempa aan het Muziekconservatorium van Basel (Zwitserland) en vervolgens aan de Mozarteum van Salzburg (Oostenrijk), terwijl hij improvisatie bleef studeren bij Jean-Pierre Leguay, organist-titularis van de Notre-Dame, Parijs.

Hij was een concertartiest in heel Europa en tegelijkertijd artistiek directeur van het Orgelfestival in Sankt Gerold (Oostenrijk). Jean-Michel Douiller vestigde zich uiteindelijk in 1999 in Straatsburg. Naast titularis-organist van het Thomas-orgel in de protestantse kerk van Bouclier, is Jean-Michel Douiller professor aan de protestantse orgelschool in Straatsburg en universitair hoofddocent "Agrégé" van muziek in het Sturm Gymnasium, de oudste middelbare school in de Elzasser hoofdstad.

Als een specialist in oude muziek en met name in de orgelwerken van Bach speelt Jean-Michel Douiller ook het klavecimbel en het klavichord waarvan hij historische replica's bezit.

J.S. Bach in Thüringen

Het Thomas-orgel van de Bouclier-kerk

In het hart van Petite France, de oudste wijk van Straatsburg, is de Bouclier, een protestant gereformeerde kerk, gevestigd met een uitzonderlijk orgel gebouwd door de Belgische orgelbouwer Thomas. Dit in 2007 ingewijd instrument is uniek in zijn conceptie en is geïnspireerd op de Thüringse orgels uit de eerste helft van de 18e eeuw. Deze regio, gelegen in het centrum van Duitsland, zag de geboorte en jeugd van de grootste organist en componist van de westerse wereld, Johann Sebastian Bach (1685 - 1750). Het herbergt nog steeds tegenwoordig tal van historische orgels. Hoewel deze instrumenten aantrekkelijk zijn en soms fascinerend, voldoet de kwaliteit van hun geluid niet altijd aan de vereiste norm.

De uitdaging van het project om het Bouclier-orgel te reconstrueren bestond uit het samenbrengen van moderne methodes en respect voor de oude tradities die de barokke orgels van Thüringen zo speciaal maakten.

Een vroegrijpe creativiteit

"Wie heeft het over winnen? Het is genoeg om te overleven! "Schreef de dichter Rainer Maria Rilke. Johann Sebastian Bach had zich misschien al zo rond 1713 kunnen uiten, een moment in zijn leven waarin we de compositie van zijn meesterwerk kunnen plaatsen voor het orgel, de Passacaglia. Maar na deze overwinning was Bach in staat te overleven en werd zijn werk voor het orgel gedurende zijn hele leven met wisselend tempo maar met standvastigheid voortgezet.

Het was tijdens de Thüringer periode, net tot aan zijn vertrek naar Cöthen in 1717, dat Bach het meeste componeerde voor het orgel. We weten zeker hoeveel zijn verbeeldingskracht werd gestimuleerd door de ontdekking van de grote, Noord-Duitse instrumenten gehoord en gespeeld in Lübeck; maar een sluier van vergetelheid is gevallen over de even fundamentele rol die wordt gespeeld door de Thüringse orgels. In feite, wie kan het bewijs ontkennen? De instrumenten van de geboortestreek van Bach, hoewel van kleinere omvang en bescheidener gebouwd, zijn de vruchtbare grond waaruit zijn creatieve wortels zijn gegroeid.

Het orgel in de Bouclier-kerk, een perfecte versie van het Thüringse orgel met zijn combinatie van verfijning en rustieke charme, heeft het programma voor deze opname bepaald. De werken die ik heb gekozen waren allemaal gecomponeerd in Thüringen, met uitzondering van de zes Schübler koralen, voor het eerst gepubliceerd rond 1748. De hechte relatie die het Bouclier-orgel verbindt met de transcripties van deze koraalinstellingen uit de tijd van Leipzig, bewijst in hoeverre het Thüringse orgel Bachs gedachten inspireerde tot het einde van zijn leven. Hierdoor wordt een hele vergeten wereld van geluid weer tot leven gebracht. De muziek heeft in feite de geweldige eigenschap van het zijn, niet tijdloos of eeuwig, maar altijd nieuw, van het moment waarop we ernaar luisteren. Het Bouclier-orgel brengt ons niet alleen terug naar een verleden tijd, maar laat ons deze werken horen zoals Johann Sebastian Bach ze driehonderd jaar geleden zou hebben gehoord.

De karakteristieken van het Thomas-orgel

Onder de geluidskenmerken die ten tijde van Bach veel werden gewaardeerd, werd "Gravität" gecreëerd door een uitzonderlijk aantal orgelregisters (de zogenaamde 16') met betrekking tot de grootte van het instrument: 6 zestienvoeten, waarvan twee op het hoofdwerk. Een ander aspect van deze Thüringer orgels is hun karakter van delicate expressieve muzikaliteit die niet minder dan 12 achtvoeten omvat. Maar kracht en genialiteit wachten ook op u met 10 rangen mixturen - waarvan een terts, altijd te vinden in de Thüringer plenums, ad libitum toegevoegd dankzij een register-inkeping - en de vijf afzonderlijke rangen van kwinten en tertsen evenals mooie tongwerken die typerend zijn voor de periode van Bach.

De oude Bach die alles van muziek bevat ... Claude Debussy