Odoo afbeelding en tekstblok

Orgelimprovisatie Solo & PLUS Live Electronics

Helmut Peters omschrijft Henning Pertiet in Organ Journal (1/2015) als volgt: De stilistische flexibiliteit van de in Hamburg geboren pianist / organist Henning Pertiet gaat van pseudo-klassiek tot hedendaags, van jazz, minimal music, rock en pop tot Indische muziek. Gevraagd naar zijn belangrijkste focus, zegt hij dat het niet gaat om het componeren [...], maar eerder "over het plaatsen van vrije energie, tonen, resonantie en experimentele geluiden met en zonder (verplichte) context." Dit is een prachtige en nauwkeurige afbakening van de orgelmuziek van Henning Pertiet!


Henning Pertiet (°1965) is momenteel een van Europa's meest expressieve Blues en Boogie pianisten én winnaar van de German Blues Award in 2017.

Daarnaast is hij een veelzijdige en innovatieve improvisator op piano, synthesizer en vooral het orgel.

Oorspronkelijk opgevoed in Hamburg en later in Verden (Neder-Saksen), is hij al vanaf zijn geboorte in muziek ondergedompeld - thuis waar muziek deel uitmaakte van het dagelijks leven, met de grotere familie ( bijvoorbeeld Gottfried Böttger was zijn oom) of met vrienden en klasgenoten.


Op de leeftijd van 23 ontdekt Henning Pertiet de Boogie Woogie-piano: een plaat van Axel Zwingenberger wekte zulke overweldigende gevoelens bij hem op dat hij al zijn tijd en energie wijdde om 'vertrouwd' te worden met dit instrument. Het succes kwam snel, in de vorm van een geëngageerde pianospeler voor de legendarische Oostenrijkse Mojo Blues Band, waarmee hij vier jaar door Europa reisde.

Terug in Duitsland speelde hij vele jaren als solist met verschillende formaties, waardoor hij een reputatie opbouwde in de Duitse en Europese blues & boogie-scene.

In 2001, geïnspireerd door persoonlijke ontberingen en door zijn vele kennissen in de moderne jazz, begon Pertiet te experimenteren met vrije improvisatie.

De persoonlijke "doorbraak" kwam in de zomer van 2013 uit de lucht gevallen toen hij - tijdens een wandeling - het idee kreeg om op orgel te improviseren.

Daarna ging het snel: hij speelde het eerste concert slechts vier dagen later en alweer een jaar later werd een CD opgenomen op het romantische orgel in de kathedraal van Verden.


Deze CD is in het voorjaar van 2015 uitgebracht op het label Ifo-classics, samen met een uitvoerig artikel in het in Europa bekende "Orgel".

Sindsdien toert hij door heel Duitsland -van Flensburg tot het zuiden van Beieren- en wordt met open armen ontvangen.

Henning Pertiet is een muzikaal autodidact; hij speelt uitsluitend op grond van diepgaande gevoelens (die perfect verbonden zijn met zijn horen) en met een zeer persoonlijke intentie.

 
 

 

 
 


 
 

info, beschikbaarheid en boekingen: nico@mail.organroxx.com

Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen
Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen