Odoo CMS - een grote afbeelding

Hans-André Stamm

 Hans-André Stamm, Leverkusen (D) °1958, was zeven toen hij begon met piano en orgel te studeren. Op zijn elfde al gaf hij concerten als orgelvirtuoos in Duitsland en daarbuiten. Zijn eerste opname werd uitgebracht toen hij nog maar dertien was. Net zestien geworden mocht hij een recital geven in de kathedraal Notre-Dame te Parijs (F). Hij is trouwens nog steeds de jongste organist aan wie deze eer te beurt viel.

Tussen 1973 en 1976 studeerde hij orgel aan het conservatorium te Luik (B) en van 1976 tot 1979 kerkmuziek en pedagogie piano aan het Robert Schumann Conservatorium te Düsseldorf (D).

Sinds 1983 schreef en publiceerde Hans-André orgel- en kamermuziek, koor- en orkestmuziek en drie sprookjes operas die steeds met groot succes uitgevoerd werden. Hij nam verschillende CDs op met orgel- én wereldmuziek. Daarnaast nog twee DVDs voor Pioneer met orgelmuziek van J.S. Bach op het Trost-orgel in Waltershausen (D).

Vandaag gaat Stamm als freelance orgelvirtuoos en componist door het leven. Nadat hij Ierse volksmuziek bestudeerd heeft en vier CDs met Keltische muziek heeft opgenomen creëerde hij een nieuwe muziekstijl binnen de orgelwereld. Een nieuwe stijl die wereldwijd ingang gevonden heeft en veel succes kent. Kenmerken van deze Keltische stijl zijn modale tonaliteit, typische versieringen en loopjes die door doedelzak en viool toegepast worden, die dan uitgroeien tot motieven en melodieën in een klassieke vormstructuur. De bedoeling van Hans-André is om zo vrolijke en opheffende muziek te scheppen voor zijn eigen concerten als orgelvirtuoos waarmee hij zijn toehoorders in hun harten wenst te raken.

Met Andrea Will, uit en piccolo, en Martin Schröder, trompet en corno da caccia, als zijn vaste partners verzorgt hij concerten voor orgel en solisten waarin hij niet alleen het grote repertoire maar ook zijn eigen werk brengt.