HOT: Het Orgel Trio


HOT (Het Orgel Trio) bewijst dat jazz perfect kan werken in een kerk! Samen met de geestdriftige klarinettist Steven Kamperman en de veelzijdige bassist Dion Nijland laat Berry van Berkum het orgel donderen, kreunen en zuchten. Zoals steeds neemt het trio het publiek mee op een reis doorheen de kerk.


Bird & Beyond

Charlie ‘Bird’ Parker zou wel eens het grootste genie van de 20ste eeuwse jazz kunnen zijn. Zijn vernieuwingen op het vlak van harmonie en ritme waren zo overtuigend dat een hele generatie saxofonisten verslaafd geraakte aan zijn stijl. Anderzijds durfden slechts enkele zijn harmonische ideeën verder te exploiteren.

In 2015, 60 jaar na zijn dood, hebben we besloten om om eens te kijken hoeveel ruimte wij zouden vinden zijn in Bird's muziek.


 

Info, beschikbaarheid, boekingen

 


En waar kan je dat beter doen dan in de unieke akoestiek van de grote Nicolaï kerk in Utrecht uit de 12de eeuw met maar liefst 6 mooie seconden nagalm.  En natuurlijk deed het orgel mee: het belangrijkste instrument uit de kerk met schier eindeloze klankmogelijkheiden. 

De beide orgels die we op onze opname hebben gebruikt zijn gebouwd door Marcussen uit Denemarken. Het grote orgel werd ontworpen en gebouwd tussen 1948 en 1956, toevallig de jaren waar Charlie Parker erg beroemd was. Dit Deense orgeltype werd algauw de nieuwe standaard voor alle orgels in Nederland.  Het kleinere ‘Sweelinck orgel’ werd gebouwd in 1953 voor de NCRV in een stijl die terugging tot Sweelinck's tijd.

Dus, de oude ruimte van de kerk met zijn 'moderne' orgels uit de jaren '50 vormden de ideale combinatie voor de opname van Bird & Beyond!

 

© Allard Willemse


 
 
 
 
 
 

Steven Kamperman - alto klarinet, soprano saxofoon

In 1998 verzorgde klarinettist en componist Steven Kamperman (1970) de prestigieuze Nederlandse ‘VIP tour’ met zijn groep 1 Step 7 Seas met nadien nog concerten in het SJU Jazz Festival (1999) en het North Sea Jazz Festival (2000). In 2002 richtte hij – samen met de Turkse zanger Behsat Üvez – het Turks-Nederlands improvisatie-ensemble Baraná op dat in de tien daarop volgende jaren resulteerde in intense samenwerking en zes goed ontvangen CDs. Dat ensemble Baraná – in verschillende combinaties – was te beluisteren van Mexico tot Siberië. Sinds 2012 treedt Kamperman op met zijn eigen Steven Kamperman Trio waarbij hij verbanden legt tussen moderne, oude, oosterse en westerse modale muziek, en dit ook in duo met the beroemde Franse draailier bespeler Valentin Clastrier. Als componist schreef hij diverse strijktrio's voor andere ensembles en in 2015 de opera ‘Little red riding hood’ voor Holland Opera en kreeg hiervoor vier sterren in de Volkskrant, NRC en Theaterkrant.

Dion Nijland - contrabas

Dion Nijland (1970) studeerde contrabas aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Naast zijn activiteiten met HOT (Het Orgel Trio) speelt hij jazz  en improviseert hij in groepen zoals Dimami, VanBinsbergen Playstation, The Chronometer’s Orchestra en De Bende van Drie. Voor bijna 10 jaar maakte Dion deel uit van de Talking Cows, een beroemd Nederlands jazz quartet . In 2006 nam Dimami deel aan The Young VIPs Tour, samen met o.a. Anton Goudsmit op gitaar. Dion speelde met verschillende ensembles in Frankrijk, Duitsland, Chili, Bolivia, Irak, Turkije, India, Portugal en de VS. In 2006 speelde hij mee in de Oostpool Theatre Group production of Brel, met Jeroen Willems in de titelrol. In 2009 deed hij mee met The RO Theater group in het toneelstuk Woyzeck en kort daarna ging hij op een grote tournee met het dansgezelschap Station Zuid in het stuk Ghost Note: een gedanst eerbetoon aan de jazz. Als improviserend contrabassist was hij in 2009 residentieel musicus in zijn thuisstad Utrecht en in 2011 in Nijmegen. Don doceert contrabas in het ArtEZ conservatorium in Arnhem.

Berry van Berkum - orgel

Berry van Berkum (1960) studeerde orgel, improvisatie en piano aan het Conservatorium in Arnhem bij Bert Matter en Jacques Hendriks. Hij volgde masterclasses bij Harald Vogel (DEU en Louis Thiry (FRA), en vervolmaakte zijn improvisatiestudies bij Bert van den Brink en Jan Welmers, en compositie bij Andries van Rossem en Klaas de Vries. Berry van Berkum won internationale orgelwedstrijden waaronder het Dollard Festival (DEU), en hij maakte opnames met muziek van Messiaen, Welmers, Bach en anderen. Berry heeft een naam gemaakt in Nederland en daarbuiten als solist en als (jazz) improvisator. In 1990 werd hij aangesteld als organist van de Antonius van Paduakerk in Nijmegen en in 2011 van de Nicolaïkerk in Utrecht.

Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen
Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen
Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen
Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen
Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen